Mat till trädgårdsfesten

Få saker överträffar en lyckad trädgårdsfest när det är svensk sommar. Men för att trädgårdsfesten ska bli just lyckad, finns det en hel del saker man bör ordna och planera – framförallt maten!

Vilken typ av mat du lagar beror på hur många gäster du har tänkt ha på festen. På en lite mer intim fest med lagom många gäster kan det vara trevligt att tända grillen, och låta gästerna själva sätta ihop sina egna grillspett med grönsaker, fisk, kött och annat som du har förberett. Det är något som inbjuder till mingel och samtal. Komplettera med en liten buffé med kalla tillbehör, som såser och matiga sallader. Om du planerar att anordna en stor fest med många gäster kan det dock vara att föredra att ha maten klar i förväg, eftersom det annars kan bli lång kö till grillen. Vill du vara ambitiös och bjuda på trerätters passar en kall soppa (till exempel gazpacho) bra som förrätt och en paj eller två som huvudrätt (kanske med kallskuret och sallad som komplement). Den självklara efterrätten på en sommarfest i trädgården är en jordgubbstårta, med massor av grädde och färska jordgubbar. Tänk också på att ha många dryckesalternativ – öl och vin, men också alkoholfria alternativ.barbecue-820010_960_720

Självklart behövs för en lyckad trädgårdsfest en bra uppsättning med utemöbler där gästerna sedan kan sitta bekvämt och inta maten. Några andra saker som kan bidra till en lyckad fest är att erbjuda gästerna olika aktiviteter genom att ställa fram diverse spel, till exempel boule, kubb eller pilkastning. Om det ska vara barn med på festen kan en studsmatta och några rockringar underhålla dem i timmar. Något annat som kan vara bra att tänka på är att ställa fram några myggljus att tända framåt skymningen – det höjer stämningen både genom att ge mysig belysning och genom att hålla objudna gäster i form av mygg borta. Slutligen är det viktigt att ha i åtanke att vi bor i Sverige, och att det faktum att det är sommar inte är en garanti för att det är vackert väder. Se därför till att ha en plan B inomhus, om solen inte skulle vara framme på själva festdagen.