Laga vegetariskt

Det är inte svårt att laga vegetariskt även om det kan vara en liten omställning i början för den ovane. Många som aldrig har provat att vara vegetarian tror att helvegetarisk kost är tråkig och mest innehåller sallad. Det är långt ifrån sant. Det finns många kulturer i världen som enbart äter vegetariskt och det är lätt att få tillgång till olika recept med oändliga smakkombinationer och spännande ingredienser. Det är inte underligt att SR rapporterar att allt fler äter vegetariskt om du ser på hur stort utbud det idag finns av vegetariska produkter och restauranger. Det är lätt, roligt och varierande att laga vegetariskt.

Substitut för kött

Vegetarian_dietFör de som går över till vegetariskt från en traditionell kost kan det som sagt vara en liten omställning. Ibland vill man, även som vegetarian, ha samma smakupplevelse och konsistens som kött. Svamp är ett bra sätt att efterlikna köttets konsistens. Om du till exempel marinerar en ostronskivling i lite soja och olja och sedan steker den, då blir den förvånansvärt lik kyckling, både i smak och konsistens. Svampen går sedan att kombinera med samma smaker som kycklingköttet passar ihop med, så Gillar du kyckling kan du kolla in följande recept och bli inspirerad. Det finns även köttsubstitut som är tillverkat av sojaproteiner som många gånger är väldigt likt kött. Då både vegetarisk och vegansk kost har ökat så mycket i popularitet har fler och fler livsmedelsprodukter kommit ut på marknaden. En spännande produkt är något som heter seitan som är väldigt likt olika fläskprodukter i konsistensen. Det är bearbetat vetegluten som smaksätts, ganska ofta med sojasås.

Vegetarisk kost på restaurang

Det är ofta inga problem att äta vegetariskt när du äter ute på restaurang. De flesta matställen har idag vegetariska alternativ och det finns även, speciellt i större städer, många helvegetariska restauranger. Det finns till exempel Rikligt med vegetariska alternativ i Malmö, Stockholm och Göteborg. Många matställen som serverar mat som kommer från andra länder, till exempel indiskt eller asiatiskt, kombinerar många spännande smaker med helvegetariska recept. I Indien är det väldigt vanligt med vegetarianer. Det är faktiskt så vanligt att det finns en obligatorisk märkning på varenda livsmedel. Den består av två cirklar, en grön och en röd. Den röda berättar att maten innehåller kött och den gröna att den är helt vegetarisk. Det finns lite olika sorters vegetarianer. En del väljer att äta mjölk, ägg och honung, men inte kött. De är så kallade ovo-lacto vegetarianer. En del väljer att avstå helt från produkter som kommer från djurriket. Då kallas de för veganer.