Drycker till julmaten

Julen närmar sig med stormsteg och det är dags för familj och vänner att samlas till ett uppdukat julbord. Julmaten är salt och det innebär att det även serveras mängder av goda drycker. I många hem är det speciella drycker som enbart dricks under julhelgen eller i december månad som serveras. Barnen har inte lika många alternativ som de vuxna utan det är vanligtvis julmusten som finns i glaset. För den som får dricka alkohol finns det betydligt fler alternativ. Det är julsnaps, julöl, mumma, glögg och sedan får vi inte heller glömma äggtoddyn för att nämna några av alternativen till julbordet.

Julens storsäljare nummer ett

När det gäller julens storsäljare så finns det få som kan konkurrera med julmusten. Julmusten är en populär dryck och brukar levereras till butikerna i oktober, även om vissa är tidigare än så. Det finns flera olika märken som brygger must och varje år inför julen brukar tidningarna göra test vilken som är den bästa. Hur julmust tillverkas är en väl bevarad hemlighet och enbart tre personer känner till det magiska receptet till extraktet. Julmusten kom till Sverige, efter en tysk upplaga, i början av förra sekelskiftet. Det tog ganska lång tid innan drycken slog igenom. Inte förrän nykterhetsrörelsen på 20-talet blev stor fick musten sitt genombrott. I dag dricks närmare 50 miljoner liter julmust under julmånaden.

Öl med juliga smaker

Kring jul och adventstider så lanserar de flesta bryggerier ett julöl. På Systembolaget finns över 160 sorter att välja bland. Det finns inga regler för vad som klassas som julöl, men generellt sett så är det en typ av söt och kryddig mörk öl. Bryggerierna har sina egna recept och tillsätter sedan kryddor och ingredienser som uppfattas som ”juliga”. Typiskt juliga smaker i öl är vört, olika sorters nötter, apelsin, kanel, ingefära, dadlar med flera. Julöl är en riktigt gammal tradition som härrör från tiden innan vi var kristna och firade jul. Det var till bloten som ett särskilt fint öl bryggdes för att blidka gudarna. En tradition som säkerligen kommer att leva i många år till.