Svenskarnas matintresse

Det svenska folkets mycket stora matintresse fortsätter alltjämt att öka. Allt fler intresserar sig för mat, dess kultur och tillagningen av den. I många fall har det blivit ett av människors allra största intressen. Restaurangbranschen blomstrar också då vi allt oftare väljer att gå ut och äta på krogen och på så sätt få tillgång till nya, spännande matupplevelser. Många svenskar brinner också för att laga mat. Det handlar inte om vanlig traditionell svensk husmanskost utan väldigt tekniskt avancerad matlagning som ofta kräver stor kunskap. Många svenskar väljer därför att skriva in sig på olika kurser i matlagning för att förkovra sig och kunna förbättra sin teknik.

 

Även i våra egna hem har matlagning blivit allt vanligare. Tidigare var matlagning mer betraktat som ett nödvändigt ont och traditionellt sett också en kvinnosyssla. Idag har inställningen förändrats på ett dramatiskt sätt. Både kvinnor och män lagar gladeligen mat och skäms inte för det. Matlagningen har också fått en mer internationell touch, svenskarna är inte rädda för att testa maträtter från andra matkulturer – det är faktiskt snarare regel än undantag att det lagas både thailändskt, indiskt och spanskt i de svenska hemmen. Inspirationen till dessa nya exotiska mattrender inhämtas ofta under någon av de utlandsresor med kulinariskt tema som också utgör en stark trend.

Group of people sitting at restaurant table, waiter serving meal

 

Även i TV-världen märker man av detta stora intresse. Varenda TV-kanal med självrespekt har minst ett matprogram i sin sändningstablå. Kändiskockar lagar mat i direktsänd TV flera gånger om dagen. Här finns outsinliga källor till inspiration och nya maträtter. Det är också vanligt att matlagningen sammankopplas med ett tävlingsmoment. I populära program som till exempel ”Halv åtta hos mig” eller ”Masterchef” tävlar svenska amatörer i matlagning på bästa sändningstid. På senare tid har det även satsats på mer seriösa program som handlar om matlagning. Netflix lanserade under våren 2015 en dokumentärserie i sex avsnitt som presenterar några världens allra främsta kockar, deras arbete och visioner. SVT vill naturligtvis inte vara sämre och visade en mycket intressant dokumentär, ”Hunger”, om de svenska stjärnkrögarna Franzen och Lindeberg och deras hängivna jakt på en tredje stjärna i Guide Michelin.