Laga mat till fest på egen hand

När det vankas stor fest, vare sig det handlar om bröllop, någon som fyller jämnt, en nyårsfest eller något annat festligt tillfälle med många gäster, står man inför ett val: man kan hyra catering till festen, eller så kan man laga maten själv. Det senare kan te sig som en övermäktig uppgift, men den kommer med många fördelar. Maten blir billigare, eftersom du inte betalar för service utöver själva maten, och du kan som värd eller värdinna med stolthet ta emot komplimanger från dina gäster hela kvällen lång om hur gott allting är. Om du lagar mat på ett smart sätt behöver det inte heller ta så lång tid eller krävas så mycket arbete.wine-glasses-176991_960_720

Det kanske allra bästa sättet att ordna med mat till många människor är att bygga upp en buffé. Genom att göra många små rätter försäkrar du dig om att alla hittar något som de tycker om. Dessutom behöver du inte plocka fram den industristora grytan när du lagar mat – du kan göra lagom mycket och många rätter, istället för väldigt mycket av en enda rätt. En buffé är också perfekt för fester där många gäster ska in på en liten yta, och det kanske inte finns möjlighet att duka för alla runt ett bord. Gästerna får helt enkelt ta sina tallrikar och sätta sig där det får plats. Typiska rätter för en buffé är till exempel potatissallad, kallskuret, pastasallad, gravad eller rökt lax, olika ostar, pajer och bröd. Om du behöver inspiration till andra rätter som passar i en buffé kan du gå in på Matklubben.nu.

Om du ändå vill laga en enda rätt till middag åt dina gäster kan det vara en bra idé att satsa på något som du kan laga i ugn. På det sättet ger du dig själv tid att umgås med dina gäster medan maten tillagar sig själv i ugnen. Det kan också vara en bra idé att förbereda så mycket som möjligt av tillbehören redan dagen innan, eller tidigare på dagen, så att du bara behöver skära en sallad medan gästerna faktiskt är där. Om du känner gästerna väl kan det också vara roligt att involvera dem i de sista förberedelserna, både för att bespara dig själv lite jobb och stress, och för att kunna umgås och ha trevligt.