Laga egen sushi
sushi, denna fantastiska lilla rätt! Med sina rena smaker och med tanke på hur nyttigt det är, är det inte konstigt att detta blivit en modern klassiker i svenska hem. Trots dess popularitet är det många som hellre köper en take away-sushi än försöker göra det hemma. Det är synd då det egentligen är mycket lätt att göra hemma. Och med lite förberedelser kan du till och med bjuda in vänner på sushifest där alla har möjlighet att göra sina egna bitar efter tycke och smak. Det enda du behöver är en vass kniv, en bambumatta och kanske lite tålamod i början!
Grunden i sushilagning
När du har allt detta kan du börja koka riset, detta ska vara ett kortgrynigt ris som ofta går under namnet suhiris. Det som ger sushiriset sin speciella smak är en blandning av risvinäger och socker som hälls över riset när det svalnat något. När det gäller fisken är det oftast här folk börjar bli rädda, vi vet alla vilken känslig ingrediens fisk är, så se till att bara köpa helt färsk fisk. Din fiskhandlare kan hjälpa dig att skära upp fisken i lämpliga bitar om du ber om det, och i välsorterade asiatiska butiker finns också färdigskuren sushifisk att köpa. Om du ändå vill prova att skära fisken själv, se till att låta fisken vara i frysen innan du börjar skära, då detta hjälper dig att få tunna bitar. Skär också fisken tvärs över fibrerna för att få så mjälla bitar som möjligt. Sedan är det bara att välja tillbehör och skära till dessa med. Vill du imponera på dina vänner finns möjligheten att gå en kurs i sushilagning.
Maki, nigiri och tålamod
Sushi delas oftast upp i två grupper, Maki, som är rullar av algblad med ris och olika typer av fyllning, och Nigiri, risbollar med en fiskbit på. Men alla äter som bekant inte fisk och då kan man göra Maki med till exempel avokado eller Nigiri med tofu eller japansk omelett, även kallad Tamago. Det finns mängder med recept på sushi-omelett men gemensamt för de alla är den lite söta smaken. Det kan ta ett par försök innan du känner dig trygg med din sushilagning, för det är många saker som ska bli rätt. Allt från storleken på risbollarna för nigiri, till hur hårt du ska rulla din maki och sedan alla olika smakkombinationer på det. Men vad du är gör klanka inte ned på dig själv, att göra sushi är en konstform och som med all konst gäller det att öva. Det sägs nämligen att det i Japan tar minst tio år innan du anses vara en värdig sushikock.