Sveriges 5 bästa restauranger

Svenska restauranger och framför allt svenska kockar håller en genomgående mycket hög klass. Även internationellt utmärker man sig och i Sverige finns faktiskt några av världens absolut bästa restauranger. Det finns flera olika instanser och organisationer som testar, bedömer och delar ut priser till restauranger och krögare men två av de mest kända, och som också är de som kockarna själva ser som viktigast, är Guide Michelin och White Guide.

 

Flera svenska restauranger har fått utmärkelser i form av stjärnor från den anrika guideboken Guide Michelin. De restauranger som toppar listan i år är Björn Frantzéns restaurang Frantzén som är belägen i Gamla stan i Stockholm, Matias Dahlgrens Matsalen som även den ligger i Stockholm, närmare bestämt på Grand Hotel och sist men inte minst Oaxen som 2013 öppnade upp portarna för den nya restaurangen på Djurgården. Alla dessa restauranger har belönats med två stjärnor, det bästa betyg som någonsin tilldelats en svensk restaurang. Efter dem följer 15 andra restauranger som har en stjärna. En av dessa är till exempel den anrika restaurangen Sjömagasinet i Göteborg som förut drevs av Leif Mannerström, kändiskock och en av domarna i TV4:s populära TV- program ”Sveriges Mästerkock”. Alla restauranger som betygsätts i Guide Michelin ligger i centrala delar av någon av våra tre största städer. Restauranger i andra delar av landet bedöms inte över huvud taget och har inte möjligheten att få några stjärnor.Sveriges 5 bästa restauranger 22

 

Enligt den prestigefyllda White Guide som testar och recenserar restauranger oavsett om de ligger i en storstad eller inte så är det Fäviken Magasinet som är Sveriges bästa restaurang. Fäviken ligger i närheten av Åre i Jämtland. Krögaren och kocken Magnus Nilsson har här utvecklat ett helt eget koncept där alla råvaror som används på restaurangen kommer från gården där restaurangen ingår eller från den absolut närmaste omgivningen. Många gånger är det faktiskt Magnus själv som plockar örterna eller fiskar fisken som skall ingå i dagens meny. Restaurangen har fått mycket publicitet och vill man ha ett bord här så gäller det att vara ute i god tid, restaurangen tar nämligen bara emot 16 gäster under varje servering.