Julmat
Ingen högtid är väl så förknippad med mat som just julen. I äldre tider började man ofta redan under sommaren att förbereda och ha i åtanke det kommande julbordet. När man ystade ostarna gjorde man en som var extra stor och sparade den inför julen. Under större delen av året åt man kött som var insaltat, men när grisarna slaktades på hösten lät man alltid en eller två grisar vara kvar och valde att slakta dem till julen istället, för att ha färskt fläskkött till julbordet. Vår tradition att dricka glögg kommer sig av att man förr tillsatte olika kryddor för att dölja den dåliga smaken av ett dåligt rödvin!
Bjuda hem släkten eller inte?
Att förbereda ett julbord är inte något man gör i en handvändning. Många väljer att bjuda släkten på ett stort julbord på restaurang istället för att äta hemma. Idag finns även ett annat alternativ till att äta ute. Många företag till exempel utnyttjar catering till olika event men också till att bjuda personalen på julbord. Catering är säsongsbetonat och det är allmänt känt att julen är en av de största inkomsthelgerna i branschen. Speciellt i storstäderna har många upptäckt fördelarna med att beställa mat från catering även till hemmet. Du kan bjuda hem många utan att själv behöva förbereda en massa mat. Istället kan du koncentrera dig på att vara värdinna och se till att alla har trevligt.
Lite historia kring julbordet
Under medeltiden kom det kristna julfirandet till Sverige. I och med att det var en romersk-katolsk sed fastade man 40 dagar innan jul. Det var förbjudet att äta kött och annat animaliskt. När fastan bröts på juldagen började man frossa och det är därifrån seden med julbord kommer. Vårt julbord innehåller även rätter som man då åt under fastetiden, bland annat inlagd sill, som även har uppkommit från dåtidens sätt att konservera mat. Vissa rätter har kommit till mycket senare. Köttbullar till exempel blev en rätt på julbordet så sent som på 1970-talet. Julmusten kom till redan 1910 och började tillverkas som ett alkoholfritt alternativ till öl.