Starta med catering

Att beställa hem redan färdiglagad mat till fester och tillställningar blir bara mer och mer populärt. Nya företag som erbjuder catering poppar upp hela tiden. Funderar du själv på att börja med catering? Då finns det några viktiga saker du bör tänka på innan du sätter igång. Att starta cateringverksamhet är något som inte skiljer sig så mycket från att starta vilket annat företag som helst. Du behöver ha en affärsplan, göra en budget och se över ditt kundunderlag. Dock finns det några viktiga steg som skiljer sig och som man inte får hoppa över om man planerar att jobba med hantering av livsmedel.

Kan man starta catering hemifrån?

Många som vill starta cateringverksamhet funderar också på om man kan starta i liten skala hemifrån. Men hur är det? Går det att bara börja laga mat hemma i sitt eget kök och sälja? Det är inte helt enkelt att svara på, det beror helt enkelt på vilka förutsättningar du har i ditt hem. Du måste dock alltid meddela miljö- och hälsoskyddsnämnden i din kommun om du planerar att starta en verksamhet där livsmedel ingår. De måste sedan kontrollera och godkänna dina lokaler samt registrera vilka lokaler du har ansvar för. Om det inte var så skulle vem som helst kunna starta restaurang hemma och placera gäster i sina utemöbler. Detta skulle kunna medföra att mat bereddes i lokaler som inte var lämpade för det och i värsta fall gjorde människor sjuka. Du bör också tänka över vad det innebär att bedriva din verksamhet hemifrån. Förutom kök måste du till exempel ha tillgång till godkänd förvaring av dina livsmedel.

Förberedelse är viktigt för en lyckad verksamhet

Event_cateringLåt dig dock inte avskräckas från lagar och regler om du verkligen brinner för din idé. Tänk på att reglerna finns till för att skydda både dig och dina tilltänkta kunder. Det finns dessutom alltid kunniga människor som kan hjälpa dig till rätta. Ofta går det till exempel att få gratis rådgivning som ny egenföretagare. Se hur det ser ut där du bor. Över huvud taget är det viktigt att förbereda dig väl innan du sätter igång med verksamheten. Det är mycket att tänka på men det finns också mycket bra information att hämta både från böcker, på Internet och från människor som startat liknande verksamheter. När du sedan känner att du har en stadig kunskapsgrund att stå på börjar det roliga. Nu kan du leta recept och inspiration och bestämma vad du vill laga och hur du vill presentera det. Tänk också på att det kan vara bra att hitta sin nisch för skilja ut sig från konkurrensen. Kanske bestämmer du dig för att starta husmanscatering, helt vegetarisk catering eller något helt annat.